Resepi Sup Ayam



Ini mungkin satu hidangan yang ringkas tetapi hasilnya sangat memuaskan.Hidangan ini sememangnya sesuai untuk seisi keluarga terutama bagi yang tidak gemarkan pedas.
Kali ini Resepi@HE membawakan resepi sup ayam dengan bahan-bahan yang pasti memikat selera.


Bahan-bahan


  • Ayam dipotong kecil
  • 1/2 batang lobak (Dipotong 1 inci)
  • 2 biji kentang (dipotong berbaji)
  • 1 biji tomato (Dibelah 4)
  • Daun sup dan Daun Bawang dimayang halus
  • 1 batang kulit kayu manis *
  • 2 kuntum bunga lawang *
  • 3 kuntum bunga cengkih *
  • 2 biji buah pelaga *
  • 1 Sup Bunjut (sebagai alternatif kepada bahan bertanda * )
Bahan yang dikisar :

  • 3 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 sudu besar lada hitam

Cara Penyediaan


  • Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis , bunga lawang , bunga cengkih , buah pelaga dan campurkan kesemua bahan yang dikisar tadi.Tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan ayam dan biarkan seketika.
  • Masukkan air mengikut kuantiti kuah yang diingini dan biarkan mereneh.
  • Apabila sup sudah mendidih , masukkan lobak merah dan kentang sehingga masak empuk.
  • Masukkan tomato , garam secukup rasa , gula dan sup bunjut.
  • Masukkan daun sup dan daun bawang apabila sudah hampir masak.
  • Siap untuk dihidang.

Selamat Mencuba!


Resepi@HE

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Ayam Masak Kicap