Resepi Sup Ayam

Ini mungkin satu hidangan yang ringkas tetapi hasilnya sangat memuaskan.Hidangan ini sememangnya sesuai untuk seisi keluarga terutama bagi yang tidak gemarkan pedas.
Kali ini Resepi@HE membawakan resepi sup ayam dengan bahan-bahan yang pasti memikat selera.
Bahan-bahan
- Ayam dipotong kecil
- 1/2 batang lobak (Dipotong 1 inci)
- 2 biji kentang (dipotong berbaji)
- 1 biji tomato (Dibelah 4)
- Daun sup dan Daun Bawang dimayang halus
- 1 batang kulit kayu manis *
- 2 kuntum bunga lawang *
- 3 kuntum bunga cengkih *
- 2 biji buah pelaga *
- 1 Sup Bunjut (sebagai alternatif kepada bahan bertanda * )
- 3 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang merah
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- 1 sudu besar lada hitam
Cara Penyediaan
- Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis , bunga lawang , bunga cengkih , buah pelaga dan campurkan kesemua bahan yang dikisar tadi.Tumis sehingga naik bau.
- Masukkan ayam dan biarkan seketika.
- Masukkan air mengikut kuantiti kuah yang diingini dan biarkan mereneh.
- Apabila sup sudah mendidih , masukkan lobak merah dan kentang sehingga masak empuk.
- Masukkan tomato , garam secukup rasa , gula dan sup bunjut.
- Masukkan daun sup dan daun bawang apabila sudah hampir masak.
- Siap untuk dihidang.
Selamat Mencuba!

Resepi@HE
Comments