Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi

Kalau di Malaysia,kita lebih sinonim dengan makanan yang pedas tetapi menyelerakan.Ini merupakan salah satu daripada resepi kegemaran masyarakat Malaysia terutama masyarakat Melayu,Ayam Masak Lemak Cili Padi.
Cara memasaknya tidaklah serumit mana.Kalau memang dah namanya masak lemak cili padi padi,confirm pedas tetapi enak.
Bahan-bahan
- 1 ekor ayam (Dipotong ikut kuantiti hidangan)
- 1 keping asam gelugur
- 4 biji kentang (Setiap 1 dibelah 4 bahagian dan siap dibasuh)
- santan cair (Biasanya santan segera)
- santan pekat (Biasanya santan perah)
- 3 batang serai (Diketuk)
- 2 helai daun kunyit (Dimayang halus)
- gula dan garam secukup rasa
- air
- cili kampung (Kuantiti ikut tahap kepedasan yang diingini)
- Bawang merah
- bawang putih
- 2 inci halia
- bawang besar
- 1 inci kunyit hidup
- ikan bilis (Jumlah ikut kuantiti yang diingini)
- Panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bahan-bahan kisar bersama serai sehingga naik bau.
- Masukkan ayam dan gaul hingga rata sehingga ayam menjadi kecut.
- Masukkan kentang dan masak kesemuanya sehingga kentang empuk.
- Masukkan santan cair bersama asam gelugur.Tambah air untuk lebihkan kuah.Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan santan pekat kemudian kacau.Masukkan gula dan garam secukup rasa.Kemudian,masukkan hirisan daun kunyit dan kacau.
- Biarkan seketika sehingga mendidih dengan api kecil dan perlu sentiasa di kacau sehingga ayam benar-benar masak.
- Siap untuk dihidang.
- Kalau tak nak guna santan pekat dan cair,boleh sahaja gunakan santan segera.Gunakan lebih sedikit untuk kuah lebih pekat.
- Kentang dan asam gelugur bertujuan untuk mengurangkan tahap kepedasan terutama bagi yang kurang makan pedas.
Selamat Mencuba!

Resepi@HE
Comments