Resepi Ayam Masak Merah



Hidangan ayam masak merah merupakan satu sajian yang begitu enak dan sangat digemari oleh masyarakat.
Sajiannya yang manis dan pedas ini dimasak bersama sos tomato dan menjadi sajian kegemaran terutama pada musim keraian atau majlis.


Bahan-bahan


  • Isi ayam dipotong kecil
  • Secukup Rasa
  • Minyak jagung
  • 1 biji bawang besar (Dikisar)
  • 2 inci halia (Dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (Dikisar)
  • 2 batang serai (Dikisar)
  • Pes Masak Merah
  • Air
  • 4 biji cili merah (Dibelah 2 dan dipotong 4)
  • Daun bawang (Dihiris sepanjang 5 cm)
  • 2 biji bawang besar (Dihiris bersilang)
  • 1 biji tomato
  • Kacang pea (Kalau tak nak,tak apa)

Cara Penyediaan

  • Masukkan isi ayam ke dalam mangkuk lain , masukkan Secukup Rasa dan gaulkan bersama ayam.Kalau nak tambah sedap lagi,masukkan yogurt dan perapkan selama 2 jam untuk meresap masuk ke dalam isi ayam.
  • Panggang atau gorengkan ayam separuh masak dan ke tepikan dahulu.
  • Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang , halia , bawang putih dan serai yang dikisarkan tadi sehingga naik bau.
  • Masukkan pes masak merah , air dan ayam yang sudah diperapkan tadi.Kacau sehingga sebati sehingga ayam empuk.
  • Masukkan cili merah , daun bawang , bawang , tomato dan kacang pea.Kecilkan api dan biarkan mereneh sehingga kuah menjadi pekat.
  • Siap untuk dihidangkan


Selamat Mencuba!


Resepi@HE

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Ayam Masak Kicap