Resepi Ayam Masak Kurma



Ayam Masak Kurma juga merupakan salah satu hidangan lazat yang menjadi kegemaran.Sekarang ni senang je nak dapat rempah masak kurma ni.Pergi saja mana-mana pasaraya,pasti akan ada terjumpa rempah segera masak kurma ni.
Hidangan ini juga sesuai untuk seisi keluarga.Tambah pula dengan rasa rempah dan aromanya yang pasti memikat selera.


Bahan-bahan


  • 500 gram daging ayam.Lebih molek dibuang tulang dan ambil isinya
  • Ubi kentang dipotong dadu
  • Minyak jagung
  • 2 batang kayu manis
  • 3 putik bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga (Kalau tak ada pun tak apa)
  • 1 biji bawang besar (Dikisar)
  • 3 cm halia (Dikisar)
  • 4 ulas bawang putih (Dikisar)
  • 2 tangkai serai (Dikisar)
  • (Kisar bawang besar , halia , bawang putih dan serai secara berasingan)
  • Serbuk kurma
  • Air
  • 2 Kiub pati ayam
  • Secukup rasa
  • Susu sejat (Kalau tak nak pun tak apa)
  • 4 biji cili merah (Dibelah 2 dan dipotong 4
  • Daun bawang dipotong-potong (Potong berbaji)
  • 1 biji tomato (Dipotong berbaji)

Cara penyediaan

  • Basuh ayam dengan air untuk membersihkan.Seeoloknya ayam dipotong dalam ketulan yang besar.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi.Masukkan sekali kayu manis , bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.
  • Masukkan ketulan ayam dan kacau hingga sebati.
  • Masukkan serbuk kurma secukupnya bergantung kepada saiz hidangan dan masukkan air.Kacau hingga ayam empuk.
  • Apabila kuah sudah menggelegak,masukkan kiub pati ayam , secukup rasa , tambah air lagi , susu sejat , cili merah , daun bawang , bawang dan tomato.
  • Masakkan hingga sebati.
  • Siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!



Resepi@HE

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Ayam Masak Kicap