Resepi Ayam Masak Kurma
Ayam Masak Kurma juga merupakan salah satu hidangan lazat yang menjadi kegemaran.Sekarang ni senang je nak dapat rempah masak kurma ni.Pergi saja mana-mana pasaraya,pasti akan ada terjumpa rempah segera masak kurma ni.
Hidangan ini juga sesuai untuk seisi keluarga.Tambah pula dengan rasa rempah dan aromanya yang pasti memikat selera.
Bahan-bahan
- 500 gram daging ayam.Lebih molek dibuang tulang dan ambil isinya
- Ubi kentang dipotong dadu
- Minyak jagung
- 2 batang kayu manis
- 3 putik bunga lawang
- 4 biji buah pelaga (Kalau tak ada pun tak apa)
- 1 biji bawang besar (Dikisar)
- 3 cm halia (Dikisar)
- 4 ulas bawang putih (Dikisar)
- 2 tangkai serai (Dikisar)
- (Kisar bawang besar , halia , bawang putih dan serai secara berasingan)
- Serbuk kurma
- Air
- 2 Kiub pati ayam
- Secukup rasa
- Susu sejat (Kalau tak nak pun tak apa)
- 4 biji cili merah (Dibelah 2 dan dipotong 4
- Daun bawang dipotong-potong (Potong berbaji)
- 1 biji tomato (Dipotong berbaji)
Cara penyediaan
- Basuh ayam dengan air untuk membersihkan.Seeoloknya ayam dipotong dalam ketulan yang besar.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dikisar tadi.Masukkan sekali kayu manis , bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau.
- Masukkan ketulan ayam dan kacau hingga sebati.
- Masukkan serbuk kurma secukupnya bergantung kepada saiz hidangan dan masukkan air.Kacau hingga ayam empuk.
- Apabila kuah sudah menggelegak,masukkan kiub pati ayam , secukup rasa , tambah air lagi , susu sejat , cili merah , daun bawang , bawang dan tomato.
- Masakkan hingga sebati.
- Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!

Resepi@HE
Comments