Resepi Sambal Ikan Tongkol

Resepi ikan kali ini,Resepi@HE membawakan resepi Sambal Ikan Tongkol.Nak masak resepi ini memang nampak mudah.Tapi kalau kena dengan cara masakan,bukan sahaja mudah malahan bertambah sedap.
Mari kita cuba ikuti resepi dari Resepi@HE.Hidangan cadangan adalah 4 orang makan.
Bahan-bahan
- 1 Ekor ikan tongkol (Ada orang panggil Ikan Aye)
- 4 keping asam gelugur
- 2 cawan air
- 20 tangkai cili kering (Kisar)
- 10 biji bawang merah (Kisar)
- 2 ulas bawang putih (Kisar)
- 1 inci belacan (Kisar)
- (Kisarkan cili kering , bawang merah , bawang putih dan belacan bersama)
- 1 sudu besar asam jawa (Dibancuh bersama air rebusan ikan)
- 1 biji bawang besar (Dimayang kasar)
- 1 sudu makan gula
- 1/2 cawan minyak masak
- Garam secukup rasa
- Potong empat (4) bahagian ikan tongkol dan basuh.Tuskan air basuhannya.
- Rebus ikan tongkol bersama asam gelugur , air dan garam sehingga mendidih.
- Tuskan air ikan tongkol dan goreng.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau.Kacau rata.
- Masukkan gula dan asam jawa.
- Masukkan ikan dan bawang besar.Masak sehingga menjadi agak pekat.
- Siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba!

Resepi@HE
Comments