Resepi Sambal Ikan Tongkol



Resepi ikan kali ini,Resepi@HE membawakan resepi Sambal Ikan Tongkol.Nak masak resepi ini memang nampak mudah.Tapi kalau kena dengan cara masakan,bukan sahaja mudah malahan bertambah sedap.
Mari kita cuba ikuti resepi dari Resepi@HE.Hidangan cadangan adalah 4 orang makan.


Bahan-bahan


  • 1 Ekor ikan tongkol (Ada orang panggil Ikan Aye)
  • 4 keping asam gelugur
  • 2 cawan air
  • 20 tangkai cili kering (Kisar)
  • 10 biji bawang merah (Kisar)
  • 2 ulas bawang putih (Kisar)
  • 1 inci belacan (Kisar)
  • (Kisarkan cili kering , bawang merah , bawang putih dan belacan bersama)
  • 1 sudu besar asam jawa (Dibancuh bersama air rebusan ikan)
  • 1 biji bawang besar (Dimayang kasar)
  • 1 sudu makan gula
  • 1/2 cawan minyak masak
  • Garam secukup rasa


Cara Penyediaan


  • Potong empat (4) bahagian ikan tongkol dan basuh.Tuskan air basuhannya.
  • Rebus ikan tongkol bersama asam gelugur , air dan garam sehingga mendidih.
  • Tuskan air ikan tongkol dan goreng.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar tadi sehingga naik bau.Kacau rata.
  • Masukkan gula dan asam jawa.
  • Masukkan ikan dan bawang besar.Masak sehingga menjadi agak pekat.
  • Siap untuk dihidangkan.

Selamat mencuba!

Resepi@HE

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Ayam Masak Kicap