Resepi Masak Sardin
Apabila sebut sahaja sardin,ini merupakan hidangan paling ringkas dan paling mudah.Sebab apa?Tak payah susah-susah pergi pasar beli ikan sardin lepas tu nak perap bagai.Sebab banyak je ikan sardin dalam tin terdapat di pasaran.Murah pulak tu.Tapi tak apa.
Kali ini Resepi@HE membawakan satu resepi sardin yang sangat simple dan mudah.Kot-kot ada yang baru nak belajar memasak kan.
Bahan-bahan
- 1 Tin sardin
- 1 biji bawang besar (Dihiris halus)
- 3 ulas bawang putih (Diketuk atau dimayang)
- 1 biji lada hidup (Dimayang)
- Garam
- Gula
- Secukup rasa
- Tomato (Kalau tak nak,tak apa)
- Ubi Kentang (Kalau tak nak,tak apa)
Cara Penyediaan
- Masukkan sedikit minyak ke dalam kuali dan tumiskan bahan-bahan seperti bawang besar , bawang putih dan lada hidup sehingga naik bau.
- Apabila sudah naik bau,masukkan ikan sardin ke dalam kuali.
- Masukkan lebih kurang 1/2 isipadu air dari dalam tin sardin tadi.
- Bagi yang sukakan kuahnya cair,lebihkan air.
- Masukkan garam , gula dan secukup rasa dengan kadar secukup rasa.Agak-agak je.
- Jika ada tomato dan ubi kentang,boleh masukkan kedua-duanya.
- Apabila kuah sudah mendidih,kecilkan api dan tutup untuk merenehkan sedikit lebih kurang seminit.
- Siap untuk dihidang.
Selamat Mencuba!

Resepi@HE
Comments