Resepi Sup Ayam Enak


Hidangan Sup Ayam sememangnya begitu popular bagi mereka yang tidak sukakan pedas dan mahukan hidangan berkuah.Sajian ini banyak dipilih di dalam menu makanan mereka.
Untuk membuat sajian sup ayam yang enak ini tidaklah begitu rumit.Kena dengan caranya,sedaplah sajian kegemaran ramai ini.

Bahan-bahan

  • 1 ekor ayam (Seeloknya saiz dipotong 16)
  • 1 biji bawang merah (Dikisar)
  • 2 ulas bawang putih (Dikisar)
  • 1 inci halia (Ditumbuk tetapi jangan sampai lumat)
  • sebatang kulit kayu manis
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • 2 biji kentang (Dipotong dadu)
  • 1 batang lobak merah (Dipotong berbaji)
  • 1 mangkuk air panas baru masak
  • lada sulah , garam , Secukup Rasa dan stok ayam
  • daun sup , daun bawang dan bawang goreng

Cara Penyediaan

  • Kesemua rempah-rempah direndam terlebih dahulu di dalam air panas menggelegak , biarkan sehingga air tersebut menjadi suam dan toskan rempah-rempah tersebut.Simpan seketika air rendaman itu.
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau.Kemudian,masukkan halia dan rempah-rempah yang telah direndam tadi.Tumiskan sekejap.
  • Masukkan ayam dan gaulkan sepaya bercampur dengan rempah-rempah yang sudah ditumis.Biarkan sekitar 10 minit.
  • Masukkan air rendaman rempah tadi beserta 1 mangkuk air lagi.Jika mahukan kuah sup yang banyak,boleh ditambah air lagi mengikut sukatan yang diingini.
  • Kacau dan biarkan sup menggelegak.Kemudian,masukkan kentang dan lobak.Masakkan sehingga ayam menjadi empuk.
  • Masukkan stok ayam , garam , Secukup Rasa dan lada sulah.Masukkan kesemuanya mengikut cita rasa.
  • Masakkan sekitar 5 minit.Masukkan daun bawang , daun sup dan bawang goreng.Kemudian,tutup hidangan sekitar 2 minit supaya bau aromanya meresap ke dalam hidangan.
  • Siap untuk dihidang.

Selamat mencuba!

 
Resepi@HE

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Ayam Masak Kicap