Resepi Nasi Ayam Penyet



Hampir di kesemua restoran makanan ada menjual makanan ini.Ini juga sebahagian daripada diet makanan yang mengenyangkan dan lazat,Nasi Ayam Penyet.
Sajian enak yang menjadi kegemaran ramai ini dihidangkan dengan ayam goreng yang telah direbus dahulu untuk menjadikan isinya lebih empuk dan enak.Kebiasaannya sajian ini disajikan dengan sambal khas yang pedas dan manis.


Bahan-bahan



  • Dada ayam
  • Paha ayam
Bahan yang dikisar dengan air :

  • 6 ulas bawang putih
  • 4 ulas bawang merah
  • 4 ulas buah keras
  • 300 gram halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • Air
  • 1 sudu kecil biji ketumbar (Ditumbuk halus dahulu)
  • 2 batang serai (Ditumbuk dahulu)
  • 2 inci lengkuas (Ditumbuk dahulu)
  • 4 helai daun salam
  • 1 sudu Secukup Rasa
  • Minyak untuk menggoreng
Bahan untuk membuat sambal :

  • 1 sudu kecil minyak
  • 5 tangkai cili merah (Dipotong 4)
  • 4 tangkai cili padi
  • 4 ulas bawang merah (Ditumbuk)
  • 3 ulas bawang putih (Ditumbuk)
  • 1 biji tomato saiz sederhana (Dipotong berbaji)
  • 2 sudu kecil belacan (dibakar atau digoreng)
  • 1 sudu Secukup Rasa
  • Gula


Cara Penyediaan


  • Panaskan air di dalam periuk serta masukkan bawang putih yang dikisar , bawang merah , buah keras , halia dan kunyit hidup
  • Masukkan biji ketumbar yang telah ditumbuk , lengkuas , daun salam dan masukkan Secukup Rasa.Kacau perlahan.
  • Masukkan isi ayam dan masak pada kadar api sederhana selama 15 hingga 20 minit sehingga ayam menjadi empuk.Apabila yakin ayam sudah betul-betul masak , keluarkan dan asingkan.
  • Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam sehingga bertukar menjadi warna perang keemasan.Angkat ayam dan tapis minyaknya.
  • Boleh juga menggunakan kertas tisu.Anda boleh terus menggoreng ayam tersebut atau perap isi ayam terlebih dahulu bersama 3 hingga 4 sudu air rebusan.Simpan ke dalam peti ais sebelum menggoreng untuk rasa yang lebih memukau.
  • Untuk membuat sambal,panaskan minyak dan masukkan bawang merah , bawang putih dan cili.Tumis bahan-bahan itu selama 2 hingga 3 minit sehingga naik bau.
  • Masukkan potongan tomato bersama belacan.Kacau sehingga tomato menjadi lembut.Masukkan Secukup Rasa dan sedikit gula.
  • Ambil kesemua bahan tumis itu tadi dan kisar atau tumbuk bahan-bahan tumis.
  • Siap untuk dihidang.Cadangan hidangan adalah bersama nasi , ayam goreng bersama tempe goreng , tauhu goreng , hirisan timun dan sambal mengikut kuantiti yang diingini.
  • Anda boleh juga menggunakan air rebusan yang dipanaskan tadi sebagai sup.

Selamat mencuba!


Resepi@HE

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Ayam Masak Kicap